През 1914 г. Сийс Ботеркупер основава малка мандра в град Схунревурд в Холандия. Същата година Бас Баарс основава компания за търговия с млечни продукти в съседен град. Бизнесите им се сливат през 1970 г., когато семейство Баарс купува мандрата. През 1974 г. Сийс Баарс решава да разшири асортимента си от сирена, като комбинира мекия вкус на Гауда с дупките на Ементал. Така се ражда сиренето Leerdammer®. Името му идва от град Леердам, близо до мандрата на Сийс Ботеркупер. От самото начало Leerdammer® се откроява с уникалния си вкус и големи дупки. Цени се заради неустоимия си мек и плодов вкус, фината си ядкова нотка и топящата се в устата текстура.
Млякото за нашите сирена Leerdammer® е строго контролирано: по време на събирането му от фермата и при пристигането му в мандрата. Всички фермери-партньори са сертифицирани по „веригата за качество на млякото“ , в съответствие с европейските и холандските стандарти. В мандрата се вземат предвид девет критерия за качество, включително съдържанието на мазнини, киселинността на млечната мазнина и липсата на остатъци от антибиотици.
Нашите мандри са сертифицирани по:
ISO 9001: Сертифициране на системата за управление на качеството
FSSC 22000: Сертифициране на системата за управление на безопасността на храните
ISO 14001: Спецификация на системата за управление на околната среда
Ферментите, които сами произвеждаме, придават на нашите сирена характерния им вкус и известните им дупки.
Първата ферментация позволява да се развият дупките на Leerdammer® и също така му придава характерния за него фин вкус на лешник. Това е същата ферментация, използвана от създаването на марката Leerdammer® през 1974 г. Друга ферментация усъвършенства вкуса на Leerdammer®, създавайки по-изразен аромат в нашите сирена в зависимост от продължителността на отлежаване.
По-голямата част от млякото ни идва от ферми в близост до нашите мандри. Ние контролираме качеството му във фермата и при пристигането му в мандрата.
Млякото се пресича с помощта на микробен коагулиращ ензим, което прави Leerdammer® подходящо за вегетарианци! Добавят се и млечни ферменти за ферментация.
Сирената маса се излива във форми и се пресова. Резултатът започва да прилича на сирене!
За повече от 2 дни сиренето се потапя в саламура (традиционна производствена стъпка), за да се подсили вкусът му и да се подобри качеството му на съхранение.
Сирената се рафинират върху традиционни дървени или фолио решетки. Те се наблюдават внимателно на всеки етап от производството.
Знаете ли?
След отлежаването, питите сирене Leerdammer® се покриват с восък, за да се запази уникалната им мека текстура.
Клик-опаковките, изработени от 100% PET, могат да се рециклират в затворен цикъл, където съществува инфраструктура. През 2020 г. делът на рециклирания PET в нашите тарелки се увеличи от 24% на 30%, което спестява изкопаеми ресурси и намалява потреблението на енергия с две трети в сравнение с конвенционалния PET.
В устрема си за непрекъснато усъвършенстване, първо разработихме рециклируеми тарелки в опаковките „click-packs“ на нашите слайсове, които са 100% готови за рециклиране от 2018 г. Оттогава работим неуморно, за да получим 100% готови за рециклиране опаковки за всички наши опаковани продукти.
Ние сме ангажирани с благосъстоянието на кравите, които произвеждат млякото на нашите сирена. В сътрудничество с нашите партньори в холандския млечен сектор, разработихме Cow Compass: инструмент, който позволява на нашите фермери да измерват и подобряват благосъстоянието на своите животни. Около 95% от фермите на нашите партньори се одитират веднъж годишно.